Patsen palsta
ZoomJulkaistu: 01.04.2020 00.00

Patsen palsta


21.5.2020

ZOOM - Tuo tarunhohtoinen urheilujoukkueiden El Dorado

Itselleni ensimmäinen kosketukseni rakkaaseen seuraamme tapahtui vuonna 1988, jolloin Zoom kävi pelaamassa ystävyysottelun Ristiinan urheilukentän avajaisissa paikallista ylpeyttä, nelosdivarissa menestyksellä kyntänyttä RP-82 -joukkuetta vastaan. Olin nimittäin pallopoikana kyseisessä ottelussa yhdessä muiden jalkapalloon hurahtaneiden kylämme pojankoltiaisten tapaan. Muisto tuli mieleeni toisen jalkapallolajijohtajamme Mikko Knuutilan viime viikolla ansiokkaasti Facebook-sivuillamme jakamasta valokuvasta, jossa "Höyry" Häyrinen suorittaa pelaajaesittelyä ennen kyseisen pelin alkua.

Muistan kavereideni kanssa ihastelleen suu auki Zoomin silloisia pelaajia. Meistä maalaispojista he tuntuivat tulleen joltakin toiselta planeetalta näyttäytymään meille tavallisille kuolevaisille. Nähdä mm. Hymyhuulet-ohjelmasta tuttu Ville Virtanen potkimassa nahkakuulaa omien silmieni edessä ei varmasti vähentänyt innostustani vihreän veran shakkia kohtaan. Siihen aikaan nimittäin Aki ja Turo sekä hokema "Auts-töks-töks" olivat kovinta hottia mitä markkinoilta löytyi.

Noihin aikoihin silmissäni siinsi tulevaisuuden haaveet NHL-pelaajana, Englannin liigan tähtenä tai vähintäänkin ammattilaisena Suomen pääsarjoissa. Ei tullut minusta kumpaakaan, mutta loppujen lopuksi parempi näin. Eipähän ole puolia ruumiin liikuntaelimistä operoitu ja mahdollisuus harrastaa näitä itselleni rakkaita lajeja näyttäisi säilyvän hamaan tappiin asti joukkueemme riveissä. Joukkueessa, johon en silloin 11-vuotiaana nappulana kyllä mitenkään olisi osannut uskoa eräänä päivänä itse vielä kuuluvani.

Tuo kyseinen Ristiinan urheilukenttä on tullut minulle vuosien varrella hyvinkin tutuksi oltuani siellä kesätöissä huoltorakennuksen hoitajan apulaisena, pelattuani siellä lukuisia jalkapallomatseja, oteltuani siellä lähes 20 täysimittaista 10-ottelua ja edelleenkin mummolareissujen yhteydessä yrittäen saada urheilukipinää siirrettyä eteenpäin omille lapsilleni. Viime vuosina Norrdiksen käytävät, pukukoppi, kaukalo ja viereinen pallokenttä sekä varsinkin niissä koetut hetket ja kuullut tarinat ovat pikku hiljaa alkaneet ottaa yhä isompaa roolia muistoissani. Urheilukentät ovat jokaiselle niissä aikaansa ja elämäänsä viettäville muistojentäyteisiä paikkoja ja niitä muistoja tässä itse kukin meistä varmasti haluaisi jo päästä keräämään lisää.

Ja mikä olikaan sen ottelun lopputulos silloin vuonna 1988? Kumpi voitti? Ainakaan minä en sitä muista, mutta eipä sillä niin isoa väliä olekaan. Pääasia on että pelataan! Hrrpati

-Patse

Videolla on Juha Matti Holopaisen muisteloa edesmenneestä jäsenestämme Raimo "Höyry" Häyrisestä Yle Puheen ohjelmassa Urheiluperjantai 15.5.2020. Kuva on kirjasta Zoom juhlii jälleen (Jukka Virtanen-Mika Wickström, Tammi 2008). Kuvateksti on seuraavanlainen: "Raimo Häyrinen lämmittelee leukojaan kentän vihkiäisissä Ristiinassa. Joukkueen esittely kesti vaivaiset 45 minuuttia. Toinen puoliaika pelattiin."14.5.2020

Zoomin vuoden 2020 koronapalkinnot on jaettu

Vaikkakin Zoomin urheilutapahtumarintamalla on viime kuukaudet tosiaankin ollut suhteellisen hiljaista, niin tapahtumia on kyllä ollut monenlaisia jäsenistömmekin kohdalla. Varsinkin kirjallisuuden saralla kunnostautuneita ovat olleet jalkapalloaiheiset kirjat aikansa kuluksi rustanneet Mika Wicström, Saku-Pekka Sundelin ja Pekka Mäntylä, vain muutamia mainitakseni. Lukutaitoisille zoomilaisille siis hyvää ajanvietettä oma-aloitteisten lihaskuntotreenien ja venyttelemisen oheen.

Aivan hiljaiseloon ei kuitenkaan ole fyysisen kulttuurin parissa aikaansa viettämään tottuneet jäsenistömme edustajat kyenneet, sillä kevään mittaan Bolliksen suunnalta on tiistai- ja perjantaiaamuisin kajahtanut useampikin epäonnistuneen suorituksen aiheuttama suusta spontaanisti ilmoillepäässyt kirosana kaikumaan pitkin muuten ah niin tyhjinä kumottavia Töölön katuja.

Tämä asia ei ole jäänyt myöskään huomaamatta kansakuntamme silmäätekeviltä presidentti Saukkoselta sekä pääministeri Marinilta ja he ovatkin yksissätuumin kaikessa mediahiljaisuudessa myöntäneet Vuoden koronateko 2020 -palkinnon seuraaville armoitetuille pelimiehille, poteroissaan loppuun asti pysyneille Rokan Antin hengenheimolaisille: Stenka Christiansen, Bona Kotkaniemi sekä Jussi Jääskeläinen. Onnittelut palkituille! Hrrrrpati!

Muutamien viikkojen päästä höllentyvät kokoontumisrajoitukset kuitenkin harmittivat kovasti yhtä palkituista (Bona), sillä vähäisen osallistujamäärän vaikutus pelailuihin kevään aikana oli tuonut hänelle mieleen paljon lämpimiä lapsuusmuistoja pihapeleistä 1800-luvun lopulta. Kuulemma viimeeksi silloin joku oli edellisen kerran syöttänyt hänelle tarkoituksella. Saattaa jopa pitää paikkansa, tiedä häntä.

Ja kohta vedetään taas,

Patse


Presidentti Saukkonen ja pääministeri Sanna Marin vaikuttivat silminnähden tyytyväisiltä valintoihinsa.Bona osoittaa ihmeissään sormella hänelle pallon syöttänyttä mysteerimiestä (ehkä JW Söderholm). Stenka yrittää piiloutua valtiovallalta.Jussi Jääskeläinen ihailee palkinnoksi saatua uunituoretta pelivälinettä.


1.4.2020

Hrrpati vai Herrpati?

Uusi sivusto, uudet kujeet. Otin sisällöntuottajan haastavan roolin vastaan tietämättä tarkalleen mitä, missä, milloin ja miksi. Hyppy syvään päähän on itselleni onneksi jo tuttua kauraa (vai pitäisikö sanoa lesettä...), joten eiköhän tästä aina jotain tule aikaiseksi. Jos ei muuta niin myötähäpeää, ja sehän on tunnetusti hauskaa se. Lähes yhtä nautinnollista kuin vahingonilo pelivälineen osuessa nasakasti kaverin kasseille.

Sisällöntuottajan haaste oikeassa maailmassa on saada ihmiset kiinnostumaan ja lukemaan juuri se kyseinen juttu satojen, jopa tuhansien muiden juttujen joukosta päivittäisestä mediavirrasta. Meidän omassa ZOOM-maailmassamme asiat ovat onneksi huomattavasti helpommin. Tiedossani on jo vastaukset alun neljään kysymykseen. Mitä? Jäsenistöämme kiinnostavia sekä koskettavia juttuja. Missä? Tällä sivustolla. Milloin? Toivottavasti tarpeeksi usein. Miksi? Viihdyttääksemme toisiamme, tullaksemme tietoiseksi seuran toiminnasta sekä historiasta sekä tutustuaksemme seuramme jäsenistöön.

Muutamia suunnitelmia mulla onkin jo takataskussa odottamassa koronapölyn laskeutumista ja onneksi meillä on aktiiviset lajijohtajat joilla pysyy myös näppäimistö käsissä, mutta kaikenlaiset ideat ovat enemmin kuin tervetulleita. Joten otahan rohkeasti yhteyttä! Jos ymmärrät mitä tarkoitan ;)

Pysykää kunnossa!

Panu "Patse" Tuomikko

panu.tuomikko@gmail.com

+358 50 5854400

Urheiluseura ZOOM ry (Y-1029873-6)


Korppaanmäentie 4 B 13


00300 Helsinki


0400 887657


zoombyspiel@gmail.com